iOS 7.1 zawiera komunikat ostrzegawczy o 15 minutowych zakupach wewnątrz aplikacji bez potrzeby ponawiania hasła

iOS 7.1 zawiera komunikat ostrzegawczy o 15 minutowych zakupach wewnątrz aplikacji bez potrzeby ponawiania hasła

Published by in iPhone on Marzec 12th, 2014

iOS 7.1 zakupy w aplikacji

Wraz z kilkoma wizualnymi poprawkami, wsparciem CarPlay i ulepszeniami Touch ID iOS 7.1 przyniósł również pewne zmiany w sposobie zakupów wewnątrz aplikacji. Podczas dokonywania zakupu w aplikacji po raz pierwszy po aktualizacji, użytkownicy są powiadamiani przez okno pop-up, że dodatkowe zakupy w aplikacji może być dokonane w ciągu 15 minut bez ponownego wprowadzania hasła.

Komunikat informuje również o istniejącej opcji w menu Ustawienia, która pozwala użytkownikom na ustawienie wymogu hasła przy każdym zakupie w aplikacji.

Odkrycie dokonane przez AppleInsider, nowy komunikat jest prawdopodobnie wynikiem porozumienia pomiędzy Apple i Federalną Komisją Handlu, która zobowiązała firmę do wdrożenia środków w celu uzyskania wyraźnej zgody od konsumentów na pobranie kosztów związanych z ich zakupami w aplikacji.

Według ugody, która została pierwotnie podpisana w styczniu, Apple miał czas do 31 marca na dokonanie niezbędnych zmian, które mogą ale nie muszą być związane z włączeniem tej nowej wiadomości, która wymaga od użytkowników, aby potwierdzili możliwość dodatkowych zakupów w aplikacji.

Chociaż sam komunikat jest nowy, Apple zawsze dawał czas 15 minut pozwalający na dodatkowe zakupy w aplikacji być ponownego wprowadzania hasła. Polityka ta jednak odbiła się dość głośnym echem w 2011 roku po skargach rodziców na dzieci wydające spore sumy w aplikacjach, a on z kolei wywołały zainteresowanie Federalnej Komisji Handlu.

Oprócz wdrożenia wymaganych zmian w App Store, Apple zwrócił rodzicom około 32 milionów dolarów.

[contentblock id=1 img=gcb.png]





© 2017 AppleWorld