Jak cofnąć autoryzację konta iTunes na komputerze, do którego nie macie już dostępu

Jak cofnąć autoryzację konta iTunes na komputerze, do którego nie macie już dostępu

Published by in Music on Listopad 9th, 2018

Jeśli zamierzacie oddać lub sprzedać swój komputer Mac, musicie najpierw cofnąć autoryzację swojego konta iTunes na komputerze, ponieważ spowoduje to utracenie dostępu do treści kupionych w iTunes Store, sklepie iBooks lub App Store, w tym takich rzeczy jak muzyka, filmy, programy telewizyjne, aplikacje i książki.

Apple nakłada na konto limit pięciu komputerów, które mogą uzyskać dostęp do zawartości chronionej przez program iTunes, dlatego warto pamiętać o cofnięciu autoryzacji przed rozstaniem się z komputerem zwłaszcza wtedy kiedy to możliwe. Bo przecież nie zawsze będzie to możliwe. Powiedzmy, że Wasz Mac przestanie nagle działać lub zostanie skradziony, co wtedy?

Na szczęście, jeśli nie macie już dostępu do urządzenia, na którym chcecie cofnąć autoryzację, możecie to zrobić wykonując poniższe czynności na innym komputerze. Proces cofa autoryzację wszystkich komputerów powiązanych z Waszym kontem, ale pozwala także ponownie autoryzować urządzenia, które nadal posiadacie.

Pamiętajcie, że Apple umożliwia wycofanie autoryzacji wszystkich komputerów raz w roku, a procedura na komputerze z systemem Windows jest taka sama, jak na komputerze Mac. Zobaczcie dalej jak to się zrobić krok po kroku.

  1. Uruchomcie iTunes na komputerze Mac
  2. Jeśli nie jesteście zalogowani, wybierzcie zakładkę Konto -> Zaloguj się … z paska menu iTunes.
  3. Wybierzcie Konto -> Pokaż moje konto … z paska menu
  4. Na stronie “Informacje o koncie” kliknijcie przycisk “Wycofaj autoryzację wszystkich” w prawym dolnym rogu sekcji podsumowania Apple ID. Ten przycisk pojawi się tylko wtedy, gdy macie autoryzowany więcej niż jeden komputer
  5. W wyskakującym oknie dialogowym kliknijcie “Wycofaj autoryzację wszystkich”
  6. Aby ponownie autoryzować bieżący komputer, wybierzcie Konto -> Autoryzacje -> Autoryzuj ten komputer … z paska menu
  7. Wprowadźcie w oknie dialogowym swoje Apple ID i hasło, a następnie kliknijcie Autoryzuj
  8. Kliknijcie OK w oknie dialogowym potwierdzającym pomyślną autoryzację


© 2018 AppleWorld