Jak przenieść zawartość iPhone'a z systemem iOS 13.1 Beta na iPhone'a 11 lub 11 Pro bez utraty danych

Jak przenieść zawartość iPhone’a z systemem iOS 13.1 Beta na iPhone’a 11 lub 11 Pro bez utraty danych

Z uwagi na fakt, że Apple wprowadził testową wersję beta iOS 13.1 przed publicznym wydaniem iOS 13, przeniesienie na nowego iPhone’a może być dla testerów w tym roku nieco trudniejsze.

W dokumencie pomocy technicznej Apple dostarczył instrukcje dotyczące migracji danych ze starszego iPhone’a z systemem iOS 13.1 w wersji beta na iPhone’a 11, iPhone’a 11 Pro lub iPhone’a 11 Pro Max z systemem iOS 13.0 po wyjęciu z pudełka.

Opcją dostępną na dziś jest skonfigurowanie iPhone’a 11 jako nowego, zaktualizowanie urządzenia do wersji beta iOS 13.1, a następnie przywrócenie go z kopii zapasowej iCloud lub iTunes:

  1. Utwórz kopię zapasową starszego iPhone’a przez iCloud lub iTunes.
  2. Włącz nowego iPhone’a, wybierz „Skonfiguruj jako nowy iPhone” podczas procesu konfiguracji i postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie.
  3. Na nowym iPhonie zainstaluj profil beta systemu iOS 13 z programu Apple Beta Software lub programu deweloperskiego iOS
  4. Zaktualizuj nowego iPhone’a do wersji beta iOS 13.1.
  5. Po zakończeniu aktualizacji wybierz Ustawienia> Ogólne> Wyzeruj> Wymaż zawartość i ustawienia na nowym iPhonie. Spowoduje to powrót iPhone’a do ekranu konfiguracji „Hello”.
  6. Skonfiguruj nowego iPhone’a poprzez „Przywróć z kopii zapasowej iCloud” lub „Przywróć z kopii zapasowej iTunes” podczas procesu konfiguracji.

Druga opcja możliwa dla bardziej cierpliwych. Polega na skonfigurowaniu iPhone’a 11 jako nowego i zalogowaniu się do iCloud na urządzeniu. Kiedy iOS 13.1 zostanie publicznie wydany 24 września, będzie można zainstalować aktualizację, a następnie przywrócić całą kopię zapasową ze starszego iPhone’a.

Te kroki są wymagane, ponieważ Apple nie pozwala na przywrócenie iPhone’a z kopii zapasowej nowszej wersji iOS. Ponieważ modele iPhone’a 11 są sprzedawane z fabrycznie zainstalowanym system iOS 13, nie można ich skonfigurować w oparciu o kopię zapasową iOS 13.1.

Jeśli Wasz starszy iPhone ma wersję iOS niższą od iOS 13.1 te kroki nie są konieczne.


© 2019 AppleWorld