Wasz iPhone śledzi każde odwiedzane przez Was miejsce. Oto jak wyświetlić ich mapę

Wasz iPhone śledzi każde odwiedzane przez Was miejsce. Oto jak wyświetlić ich mapę

Ważne miejsca iPhone

Wasz iPhone wie, gdzie jesteście i pamięta, gdzie byliście. Prowadzi rejestr miejsc odwiedzanych – nazwanych Ważne Miejsca – i wykorzystuje te dane do tworzenia sugestii dotyczących lokalizacji za pomocą Siri i funkcji związanych z Siri. Nie wpadajcie jednak w panikę: dane są przechowywane na Waszym telefonie, a nie zbierane przez Apple.

Ale może i tak chcecie to wyłączyć. Być może macie powody – nie dociekam – aby ukrywać przed drugą połówką swoje lokalizacje. Może jesteście tajnym agentem i nie możecie dopuścić do tego, aby ktoś się dowiedział gdzie byliście. Dziś powiem Wam, jak uzyskać dostęp do Waszych ostatnich danych o lokalizacjach, usunąć je lub całkowicie je wyłączyć.

Ustawienia “Ważnych Miejsc” są dość głęboko ukryte. Znajdziecie je wchodząc w Ustawienia> Prywatność> Usługi lokalizacji > Usługi systemowe> Ważne miejsca. Musicie się uwierzytelnić, aby je zobaczyć, korzystając z kodu dostępu, identyfikatora Touch ID lub identyfikatora twarzy. Gdy wejdziecie do środka zobaczycie listę odwiedzonych miast i miejsc. Każde z nich będzie miało kilka pod-lokalizacji oraz datę lub zakres dat odwiedzin.

Miasto, w którym mieszkacie, będzie prawdopodobnie posiadać najwięcej wpisów, ale możecie być zaskoczeni, jakie inne miejsca zostały zarejestrowane. Aby wyświetlić lokalizacje na mapie, po prostu dotknijcie nazwy miasta.

Dane mogą być fascynujące lub przerażające, w zależności od Waszego punktu widzenia. Zobaczycie mapę przedstawiającą kręgi wskazujące najczęściej odwiedzane lokalizacje. Poniżej mapy znajduje się lista uporządkowana według częstotliwości odwiedzin. Stuknijcie w jedną z tych lokalizacji, a zobaczycie kolejną listę (i mapę) z dokładnymi datami odwiedzin.

Usuwanie Ważnych miejsc z iPhone’a

Istnieją dwa sposoby usuwania Ważnych miejsc: globalny i sposób chirurgiczny. W dowolnym miejscu na tych listach danych można kliknąć przycisk Edytuj w prawym górnym rogu, a następnie usunąć wpis. W zależności od tego, jak głęboko jesteście w hierarchii list, możecie oddzielnie usuwać pojedyncze wizyty w pojedynczej lokalizacji lub usunąć całe miasto z historii.

Można również usunąć całą historię wybierając opcję “wymaż historię” pod listą odwiedzanych miejsc.

Całkowite wyłączanie śledzenia lokalizacji

Opcja globalna polega na wyłączeniu Ważnych miejsc. Odbywa się to poprzez przełączenie przycisku u góry ustawień “Ważne miejsca”. Jeśli jednak to zrobicie, stracicie niektóre funkcje. Na przykład widżety Map nie będą działały poprawnie bez dostępu do tych danych. Jak zawsze musicie zdecydować, czy kompromis jest tego wart. Biorąc pod uwagę, że uzyskanie dostępu do tych danych wymaga fizycznego dostępu do iPhone’a (lub iPada), a także hasła lub odcisku palca, dane raczej są bezpieczne.

Jak pamiętnik

Dla niektórych osób, Ważne miejsca mogą być świetnym sposobem, aby zobaczyć, co robiliście w przeszłości. Dla innych może to być nawet przydatne, pomagając zapamiętać wizyty u klientów, a nawet wyśledzić tę niesamowitą restaurację, którą odwiedziliście kilka razy podczas wakacji. Albo może Was to przerażać. Więc spójrzcie na to, co nagrał Wasz iPhone i sami zdecydujcie.

Tagi:


© 2018 AppleWorld